Kurkuma na odchudzanie — jakie właściwości ma kurkumina?

Kurkuma to indysjka przyprawa o charakterystycznym żółym kolorze, która suplementowana w odpowiednich ilościach jest świetnym preparatem na odchudzanie. Szklanka "złotego mleka" od rana to doskonały sposób na regulację procesów trawiennych i poprawę metabolizmu, co przekłada się na szybszą redukcję tkanki tłuszczowej. Jakby tego było mało, zawarta w niej kurkumina posiada szereg innych właściwości prozdrowotnych. Jak dokładnie działa kurkuma na odchudzanie? Wszystkiego dowiesz się z treści naszego artykułu.
Co to jest kurkuma?
Pochodząca z Indii żółta przyprawa o wielu cudownych właściwościach to kurkuma. Ze względu na jej szerokie zastosowanie zaliczamy ją do grupy tzw. superfoods, czyli naturalnych produktów o potwierdzonym badaniami pozytywnym wpływie na zdrowie i budowę ciała.
To właśnie medycyna Dalekiego Wschodu jako pierwsza zbadała i zaczęła wykorzystywać wspaniałe właściwości tej rośliny, dzięki czemu dziś kurkuma, podobnie jak piperyna znajduje szerokie zastosowanie na całym świecie, zarówno w medycynie, kuchni, jak i dietetyce.
Ten żółty naturalny suplement funkcjonuje pod różnymi nazwami. Możną się spotkać z takimi określeniami na nią, jak np.:
- szafran indyjski;
- ostrzyż długi;
- żółcień;
- szafranica;
- żółty imbir.
Jak wygląda kurkuma?
Na pierwszy rzut oka korzeń kurkumy wygląda niemal tak samo, jak imbir. Główna różnica dotyczy koloru i jest najlepiej widoczna po przekrojeniu kłącza na pół. Wystarczy dostać się pod skórę, by oczom naszym ukazał się intensywny żółtopomarańczowy kolor. Odcień ten roślina zawdzięcza kurkuminie — substancji chemicznej odpowiadającej także za inne właściwości kurkumy. Zaskakujący jest fakt, że kurkuma jest przyprawą kuchni azjatyckiej, która była wykorzystywana w przeszłości także jako barwnik do ubrań. Również w kuchni, pełni raczej rolę barwnika, a niżeli źródła aromatu. Jej smak jest tak delikatny, że można dodać jej do potrawy naprawdę dużo, bez obawy o zepsucie smaku naszego dania. Dzięki temu nadamy jedzeniu charakterystyczny żółty kolor.
Jakie właściwości ma kurkuma?
Kurkuma przez wieki była ceniona ze względu na jej dobroczynne właściwości już w starożytności i choć korzystamy z niej od tysiącleci, to badania wciąż odkrywają jej kolejne zastosowania. Działanie kurkumy obejmuje bardzo szerokie spektrum różnych właściwości, dzięki którym roślina ta między innymi
- Działa przeciwbólowo;
- Przynosi ulgę w bólach menstruacyjnych;
- Podnosi odporność;
- Zwalcza wirusy, bakterie i infekcje;
- Obniża poziom cholesterolu i poziom cukru we krwi;
- Poprawia funkcjonowanie nerek;
- Przyspiesza gojenie się ran;
- Niweluje stany zapalne.
Co ciekawe, Kurkuma może również poprawić naszą urodę i pomóc nam zachować młody i zdrowy wygląd na dłużej. Maseczki z kurkuminy są powszechnie stosowane w kosmetologii, a ich antyseptyczne i przeciwzapalne działanie pozwala zwalczyć trądzik i usunąć przebarwienia skórne. Ten składnik chemiczny pomaga nam także w redukcji tkanki tłuszczowej i poprawia trawienie. Należy zauważyć, że kurkumina to polifenol, który ma właściwości przeciwutleniające i jest stosowany także w praktyce przeciwnowotworowej. Do tego wspiera prawidłową pracę układu nerwowego i krwionośnego.
Mówiąc o kurkumie, nie można pominąć jej cudownego działania na układ pokarmowy. Jest to jeden z głównych naturalnych preparatów stosowanych w walce z zaburzeniami trzustki. Związki, w które obfituje korzeń kurkumy, chronią komórki wątrobowe, a jej właściwości żółciopędne pomagają w sytuacjach zaburzenia wydzielania żółci i stanach zapalnych wątroby. Ostryż długi to bez wątpienia prawdziwy skarb pełen drogocennych właściwości.
Jak działa kurkuma na odchudzanie?
Wspomnieliśmy wcześniej, że kurkuma wspiera proces odchudzania. Swoją sławę w świecie odchudzania i dietetyki, kurkuma zawdzięcza wysokiej zawartości bioaktywnej kurkuminy. Nic dziwnego. W końcu ten naturalny suplement diety świetnie działa na metabolizm. Właściwości odchudzające kurkumy polegają na:
- wspomaganiu trawienia tłuszczów i białek,
- regulacji pracy układu pokarmowego;
- wspieraniu wydzielania żółci;
- wspomaganiu prawidłowej pracy wątroby;
- ochronie organów trawiennych przed stanami zapalnymi;
- niwelacji biegunek, zaparć i wzdęć.
Warto zauważyć, że wspomagając trawienie tłuszczów, kurkuma istotnie zmniejsza poziom odkładającej się tkanki tłuszczowej i pomaga nam dzięki temu ograniczyć przyrost masy ciała. Niebagatelną rolę w budowaniu smukłej sylwetki ma również działanie przyspieszające metabolizm, czyli jeden ze szczególnie cenionych w dietetyce efektów.
Jak stosować kurkumę na odchudzanie?
Prozdrowotne właściwości kurkumy znane na całym świecie skłoniły jej użytkowników do opracowania wielu różnych sposobów przyjmowania tej wyjątkowej rośliny. Na rynku dostępna jest kurkuma w tabletkach łatwa w dawkowaniu i przełykaniu. Szczególnie warto stosować tę formę, gdy nam się spieszy lub np. jesteśmy w podróży. Jeśli jednak mamy więcej czasu to lepiej sprawdzi się kurkuma w proszku. Dlaczego? A no dlatego, że będziemy mogli ją przygotować na wiele pysznych sposobów!
Złote mleko z kurkumą
Złote mleko jest to rzecz jasna mleczny napój, który swoje lecznicze właściwości i kolor zawdzięcza zmielonemu korzeniowi kurkumy. Wykazuje silne działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Co więcej, stymuluje pracę układu nerwowego i podnosi odporność, a do tego relaksuje i spowalnia proces starzenia się.
Skład:
- mleko krowie lub roślinne (200 ml);
- kurkuma (1 łyżeczka);
- olej kokosowy (1 łyżeczka);
- miód (1 łyżeczka);
- pieprz cayenne (szczypta);
- cynamon (szczypta);
- imbir (1 łyżeczka).
Gorzko kwaśny napój z kurkumy
Dla fanów smakowych mieszanek, którym niestraszne połączenie kurkumy z pieprzem i cytryną proponujemy wywar ze:
- 150 ml wody;
- Soku z 1/4 cytryny;
- 1 Łyżeczki kurkumy;
- 1 Szczypty czarnego pieprzu.
Warto ją stosować codziennie rano przed posiłkiem, dzięki czemu będziemy się cieszyć lepszym trawieniem przez resztę dnia.
Połączenie kurkumy i imbiru
Świetny wariant do picia przez cały dzień. Wystarczy wymieszać:
- 2 łyżki imbiru;
- 2 łyżki kurkumy;
- łyżeczkę miodu;
- pół litra zagotowanej wody.
Kurkumina — naturalny spalacz tłuszczu
Współcześnie możemy obserwować rozkwit mody na odchudzanie i zdrowy tryb życia. W związku z tym na rynku znajdziemy różne spalacze tłuszczu, które są mniej lub bardziej skuteczne. Z reguły samo określenie "spalacze tłuszczu" kojarzy nam się raczej niezbyt dobrze i przywodzi na myśl silne środki chemiczne. Prawda na ten temat jest nieco inna od stereotypów.
Decydując się na spalacz tłuszczu możemy wybierać spośród różnych witamin, oraz substancji, które wspomagają redukcję tkanki tłuszczowej, jak np. L-kartynina i niacyna. Wśród naturalnych związków wspomagających odchudzanie możemy wyróżnić takie substancje jak ocet, imbir, cynamon i wcześniej omawianą kurkumę. Preparaty te od wieków są wykorzystywane do regulowania pracy układu trawiennego i w efekcie także do zmniejszenia masy ciała. Mało tego posiadają też wiele innych właściwości prozdrowotnych, dzięki czemu kompleksowo wspomagają pracę ludzkiego organizmu. Jak się okazuje, spalacze tłuszczu nie dość, że są naturalne, to jeszcze mają mnóstwo korzystnych dla naszego organizmu właściwości!
Co to jest kurkumina?
Wśród naturalnych spalaczy tłuszczu na szczególną uwagę zasługuje kurkumina zawarta w kurkumie. Ten związek otrzymamy poprzez ekstrakcję kłączy ostryżu długiego, uprawianego na dużą skalę w krajach tropikalnych. Jak można się domyślić, jej zastosowanie nie ogranicza się jedynie do kwestii kulinarnych. Kurkumina posiada także właściwości medyczne i stymulujące prawidłową pracę naszego organizmu. Tutaj należy zaznaczyć, że substancja ta jest silnym przeciwutleniaczem, który wspomaga skuteczną eliminację wolnych rodników odpowiedzialnych za procesy starzenia się. Ponadto posiada ona właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Badania potwierdziły także jej działanie antynowotworowe, a Dr Ajay Goel uważa kurkuminę za odpowiedź na raka i inne choroby przewlekłe.
Jak działa kurkumina na odchudzanie?
Fakt, że kurkumina przyczynia się do szybszego spalania tłuszczu, substancja ta zawdzięcza kilku wyjątkowym cechom.
- Przede wszystkim należy zauważyć, że nasz cudowny składnik ogranicza rozrost komórek tłuszczowych i ułatwia ich eliminację.
- Do tego wpływa korzystnie na pracę układu trawiennego i stymuluje procesy metaboliczne.
- Co więcej, kurkumina wspomaga wydzielanie soków trawiennych i posiada właściwości pobudzające wydzielanie żółci.
- Na dodatek wykazuje działanie hamujące gromadzenie się tłuszczu w wątrobie.
Można z pewnością stwierdzić, że kurkumina nie tylko ułatwia odchudzanie, lecz także chroni nas przed otyłością.
Odchudzające właściwości kurkuminy
Analizując korelacje działania kurkuminy i proces utraty wagi, warto podkreślić, że sprawy te obracają się wokół działania przeciwzapalnego. Tkanka tłuszczowa jest nie tylko energetycznym magazynem, lec również wewnątrzwydzielniczym narządem, produkującym hormony tkankowe inicjujące stany zapalne. Wzbogacając dietę o szczyptę kurkuminy, możemy ułatwić redukcję nadmiaru tkanki tłuszczowej i uchronić się przed stanami zapalnymi w organizmie.
Co ciekawe, liczne badania potwierdzają istotną rolę tej substancji w budowaniu zrównoważonej gospodarki cukrowej poprzez regulację wrażliwości komórek na insulinę, co także w dużym stopniu wpływa na utrzymywanie prawidłowej masy ciała.