Czy Agar jest zdrowy? Zastosowanie i właściwości

2022-08-30
Czy Agar jest zdrowy? Zastosowanie i właściwości

Substancja roślinna, którą nazywamy agar, jest popularna na wielu płaszczyznach naszego życia. Używa się jej w kosmetykach, ale i w przemyśle wielu artykułów spożywczych. Można ją spotkać również w kuchni, gdyż pełni funkcję żelującą. Jednak jakie właściwości posiada i jak oddziałuje na nasz organizm? Poznajcie odpowiedzi na te pytania w poniższym tekście.

Co to jest agar?

Agar to substancja roślinna, która cechuje się byciem żelującą. Posiada wiele składników, jednak głównym z nich jest cukier zwany galaktozą. Warto wiedzieć, że jest on słabo przyswajalny przez człowieka. Tak, jak jednak wspomnieliśmy, możemy go spotkać na wielu płaszczyznach życia codziennego. Kosmetyki, kuchnia, czy też sklep spożywczy.

Warto mieć na uwadze, że agar może być używany jako środek żelujący, czy też zagęszczający. Wtajemniczymy was jednak, skąd właściwie pochodzi omawiany produkt. Otóż bierze się on z alg morskich, jednak tylko takich konkretnego rodzaju. Pochodzą one bowiem z Japonii i możemy śmiało nazywać je glonami, gdyż właśnie tym są one.

Po wydobyciu ich z japońskich wybrzeży, zostają one poddane odpowiedniej i szczegółowej obróbce. Dzięki temu będą później zdatne do umieszczania ich w produktach służących ludziom. Pamiętajcie, że agar jest sprzedawany w kilku stanach skupienia. Możemy go spotkać, wtedy gdy znajduje się formie proszku, jak również kostek.

Agar – właściwości

Nikogo z was z pewnością nie zdziwi fakt, że agar cechuje się konkretnymi właściwościami. Każdy znany produkt działa w jakikolwiek sposób na nasz organizm, dlatego też w tym przypadku nie mogło być inaczej. Tym razem mówimy o całej masie zastosowań, które musimy wymienić w tymże zestawieniu. Czego możemy się po nim spodziewać?

Tak, jak podkreśliliśmy wcześniej, ta substancja roślinna charakteryzuje się właściwościami żelującymi. Z tego też względu na pewno nie dziwicie się, z jakiego powodu wspomnieliśmy, że używa się go w kuchni. Oczywiście, to nie koniec listy właściwości. Warto pamiętać, że w tym przypadku mamy styczność również z emulgowaniem.

Oznacza to, że rozbija on poszczególne cząsteczki tłuszczu, aby stały się lepiej przyswajalne dla układu pokarmowego. Emulgacja odbywa się również podczas olejowania włosów, aby łatwiej było zmyć z nich olej. Ostatnią z właściwości, które są warte wspomnienia, jest oczywiście zagęszczanie. To przydaje się zarówno w kosmetykach, jak i sprawach gotowania.

Agar – zastosowanie

Skoro wspomnieliśmy nieco o właściwościach agaru, to zdecydowanie czas przejść do jego zastosowania. Powyżej mogliście poznać nieco zastosowań, jakimi cechuje się agar, jednak bez wątpienia warto przybliżyć ten temat. Mocne zastosowanie żelujące przydaje się w kuchni, zwłaszcza w przypadku diety wegańskiej, gdyż żelatyna taka nie jest.

Warto mieć na uwadze, że produkt ten pomaga i odciąża osoby, które odżywiają się bez produktów odzwierzęcych. Pochodzenie roślinne agaru sprawia, że coraz więcej osób, ale i firm decyduje się na korzystanie z niego. Stąd tak wielka popularność w kwestii kosmetyków, gdyż agar świetnie nadaje się, jako składnik naturalnych kosmetyków.

Te również jesteście w stanie spotkać w naszej ofercie. Doskonale działa na włosy, kiedy znajduje się w naturalnych odżywkach do włosów. Pomaga zmyć olej z olejowanych włosów i pomaga w ich świadomej pielęgnacji. Co ciekawe możemy go spotkać nie tylko w kuchni podczas tworzenia galaretkowych dań. Artykuły spożywcze również go zawierają.

Artykuły spożywcze z agarem

Agar znajduje się w wielu artykułach spożywczych, o których nawet byśmy nie pomyśleli w tym zakresie. O czym konkretnie mowa? Otóż możemy go odnaleźć w niefermentowanych napojach mlecznych. Odpowiada on za zapobieganie ich wysychaniu, a przydaje się to zwłaszcza wtedy, gdy owe artykuły spożywcze mają dłuższą datę ważności.

Jak możecie się jednak domyślać, to nie jest koniec produktów, w których odnajdziemy bohatera naszego wpisu. Pojawia się on bowiem również w składzie znanych nam dżemów! Ma on w tej sytuacji podobne zastosowanie, co w przypadku swojego poprzednika. Oczywiście mowa tu o niewysychaniu produktu, kiedy już go otworzymy.

Innymi produtkami, w których możemy znaleźć agar, są oczywiście sosy, galaretki, a nawet czekolady. Wiele ciast, które jesteśmy w stanie zakupić w sklepach, również zawierają agar, zwłaszcza jeśli zawierają galaretki w swoich składach.

Agar a żelatyna

Tak, jak wspomnieliśmy, agar jest substancją roślinną o właściwościach żelujących. To samo tyczy się żelatyny, natomiast jest ona niestety produktem odzwierzęcym. Warto jednak wspomnieć, że agar jest substancją, która ma dużo lepsze właściwości żelujące, niż żelatyna, co może wielu z was zaskoczyć. Zwłaszcza że to właśnie żelatyna jest popularniejsza.

Warto podkreślić, że masa plusów, jakimi cechuje się, agar sprawia, że dużo lepiej jest na niego stawiać. Należy pamiętać, że poza wegańską formułą, świetnie sprawdza się w zakresie wspierania działania układu pokarmowego. W dodatku z powodu posiadania wysokiego poziomu błonnika pokarmowego wpływa perystaltykę jelit.

Nie możemy nie wspomnieć o tym, że równie dobrze nadaje się do produkcji dżemów, czy też galaretek. Podkreślamy także, że agar spokojnie możecie zaliczyć do produktów zdrowej żywności.

Czy Agar jest zdrowy?

Wiele osób często zadaje pytanie, czy produkt, taki jak agar jest zdrowy? Z szumem informacji pojawiają się bowiem mity na temat tego, że owa substancja roślinna może być dla nas czymś szkodliwym. Nic bardziej mylnego. Stosuje się go bowiem na terenie wschodu od właściwie trzystu lat, a od stu znajduje się również na zachodzie.

Gdyby wykazywał on jakąkolwiek szkodliwość dla naszego organizmu, to czym prędzej zostałby usunięty ze sprzedaży. Jest to zdrowy produkt, w którego produkcję nie są angażowane zwierzęta. Większość produktów z agarem nie jest testowana na zwierzętach i żadna odmiana agaru nie jest wytwarzana ze stworzeń, a wyłącznie ma pochodzenie roślinne.

Jak rozpuszczać agar?

Jednym z częstszych pytań, które się pojawiają przy tym temacie, jest to, jak powinniśmy się obchodzić z agarem. Oczywiście mamy tu na myśli zapytanie, jak powinno się rozpuszczać agar. Nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać po ilości tych pytań. Otóż według statystyk i instrukcji, na pół litra wody, czy innego płynu przypadają 3 łyżeczki agaru.

Aby być jednak w stanie odpowiednio rozpuścić proszek, czy też kostki agaru potrzeba nam płynu, takiego jak woda, czy kompot, które będą znajdowały się w odpowiedniej temperaturze. Tylko wtedy możemy mieć pewność, że uzyskamy oczekiwany przez nas efekt, czyli stężony produkt. Potrzebna będzie woda o temperaturze od 90 do 100 stopni Celsjusza.

Agar wartość odżywcza

Z pewnością istnieje jeszcze jedna kwestia, którą należy poruszyć w momencie mówienia o agarze. Jak wiadomo bowiem, jest to produkt pochodzenia roślinnego i klasyfikuje się do zdrowej żywności pozbawionej szkodliwości. Jakimi zatem może się pochwalić wartościami odżywczymi? Ta substancja pochodząca z alg morskich ma ich sporo.

Pierwszą, jaką warto wymienić, są oczywiście niektóre ważne witaminy z grupy B. Ponadto znajdziemy w agarze substancje takie jak:

  • Ryboflawina,
  • magnez,
  • fosfor,
  • kwas foliowy,
  • białko,
  • witaminę K,
  • jod,
  • witaminę E,
  • wapń,
  • rozmaite minerały.

Ta lista z całą pewnością może was zachęcić do tego, aby wybierać agar zamiast żelatyny w swoich zakupach. Masa korzyści bez wątpienia potwierdza, że jest to naprawdę świetny wybór.

Zaufane Opinie IdoSell
4.92 / 5.00 12 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-02-28
Sprawnie i szybko
2023-02-28
Super
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel