Białko w proszku – jak je stosować?

2022-08-31
Białko w proszku – jak je stosować?

Białko w proszku to oczywiście ekstrakt białkowy. Posiada ono wiele właściwości prozdrowotnych, jednak jego głównym przeznaczeniem jest wspomaganie osób, które uprawiają sport. Uzupełnia ono braki w organizmie i napędza nas do działania. Warto jednak wiedzieć, z czego się składa, na co pomaga, jak je przyjmować i jakie są jego rodzaje.

Co to jest białko w proszku?

Z pewnością większość z was zna nazwę, jaką jest białko w proszku. Mogła wam przemknąć podczas rozmowy z dietetykami, czy też osobami uprawiającymi sport. Warto jednak wiedzieć, czym dokładnie jest, zanim przejdziecie do jego zakupu, czy też decyzji o zdecydowaniu się na nie. Synonimem białka w proszku jest oczywiście odżywka białkowa.

Mówimy tak na ekstrakt z białek, który jest ogromnie potrzebny w naszym ciele. Wszystko za sprawą faktu, że białko to przecież jeden z niezbędnych makroskładników. Do tej grupy należą oczywiście białka, węglowodany oraz tłuszcze. To właśnie na nie musimy zwracać uwagę podczas prowadzenia diety, niezależnie czy mowa o masie, czy też redukcji.

Jeśli chodzi o budowę białka, to ma ono w sobie pewne aminokwasy, które wywierają w nim pewne właściwości. Ich temat jednak zostanie poruszony w poniższym tekście. Jeśli zastanawiacie się, czy potrzebujecie białka w swojej diecie, to bez wątpienia zapoznajcie się z tym, co mamy do powiedzenia na jego temat. Na co właściwie ono pomaga?

Na co pomaga białko w proszku?

Wiele osób, które pragną zrobić coś ze swoją sylwetką, często może usłyszeć, że świetną pomocą w osiągnięciu tego celu jest białko w proszku. Oczywiście, nie jest to mit, jednak bez cienia wątpliwości, warto wiedzieć, w czym odżywka białkowa może nam pomóc. Zacznijmy od tego, że białko w proszku, o którym mowa jest budulcem.

Oznacza to, że jest tak zwanym materiałem przeznaczonym do budowania. W tym przypadku za taką właśnie budowę możemy uznać naszą sylwetkę. Białko jest zatem wzbogaceniem naszego organizmu o pomoc w jego rozwijaniu się. Jest w stanie znacząco wzmocnić mięśnie w różnych partiach ciała, ale i je zregenerować, aby mogły znów działać na najwyższych obrotach.

To jednak nie koniec ważnych właściwości, jakie możemy dostrzec, regularnie suplementując białko w proszku. Dzięki niemu bowiem każdy kolejny trening w naszym planie może być coraz bardziej satysfakcjonujący. Wszystko za sprawą faktu, że odżywki białkowe są w stanie polepszyć efektywność ćwiczeń, które są przez nas wykonywane.

Rodzaje odżywek białkowych

Z pewnością zdajecie sobie sprawę, że białko, jak każdy inny produkt ma swoje rodzaje. Jest ich najczęściej cała masa, gdyż mogą spowodować w naszym organizmie naprawdę różne efekty. My jednak przedstawimy 3 najpopularniejsze z nich, abyście skupili się na jak najbardziej zawężonym obszarze, przez co łatwiej będzie go wam zrozumieć.

Do trzech rodzajów najpopularniejszych białek w proszku, należą oczywiście:

  • WPI – izolat białka serwatkowego,
  • WPH – hydrolizat białka serwatkowego,
  • WPC – koncentrat białka serwatkowego.

Z pewnością zastanawiacie się, czym charakteryzują się poszczególne wskazane przez nas rodzaje. Z tego też względu postanowiliśmy opisać każdy z nich, abyście sami mogli podjąć decyzję na temat tego, które białko w proszku jest dla was najlepsze.

WPI (izolat białka serwatkowego)

Pierwszą z naszych podkreślonych opcji jest oczywiście WPI, co w rozwinięciu skrótu oznacza Whey Protein Isolate. Ten rodzaj białka uzyskujemy podczas mikrofiltracji przy pomocy metody CMF. Po oczyszczeniu białek serwatkowych otrzymujemy średnią zawartość białka w produkcie. Mowa tutaj oczywiście o aż 95% białka w odżywce.

W dodatku jest ona wzbogacona o niebywale cenne aminokwasy, co jest jej kolejnym plusem. Przy uzyskiwaniu produktu typu WPI możemy zaobserwować zachowanie się naprawdę znikomego odsetku tłuszczy, ale i cukrów. Opiewa on bowiem jedynie na 3%. Dzięki tej cesze WPI jest ogromnie szybko wdrażany do organizmu bez większych przeszkód.

Świetnie zatem sprawdzi się, jako opcja do spożycia po wykonaniu treningu. Warto jednak mieć na uwadze ich cenę, gdyż ze względu na swoje świetne właściwości WPI jest droższe na przykład od WPC. Wybierają je jednak najczęściej bardziej zaawansowani sportowcy oraz osoby, które na co dzień cierpią na nietolerancję laktozy, gdyż te jej nie posiadają.

Białko w proszku WPH

Kolejnym wartym opisania produktem w naszym zestawieniu jest oczywiście białko w proszku WPH. Rozwinięcie jego nazwy to rzecz jasna Whey Protein Hydrolizate. Uzyskuje się je podczas hydrolizy tak zwanych długich peptydów, kiedy to powstają dużo łatwiej dla nas przyswajalne cząsteczki białka. Wchłaniają się do organizmu właściwie natychmiast.

Trawienie ich nie sprawia więc naszemu organizmowi zbyt wielu trudności, a my tego zbytnio nie odczuwamy. Warto mieć na uwadze, że hydrolizaty najczęściej mają w sobie nawet 100% białka, co jest ich ogromnym plusem. Ponadto świetnie się rozpuszczają, dlatego łatwo dodać je do rozmaitych koktajli, naleśników, potraw, czy zdrowych deserów.

Tak, jak swoi poprzednicy, również nadają się dla tych, którzy nie tolerują laktozy. Z racji ilości białka, jakie w sobie posiada, jest to najdroższy produkt z całego wymienionego przez nas zestawienia. Co ciekawe, wiele odżywek białkowych tego typu zawiera w sobie właściwości płynące ze wszystkich odżywek, takich jak WPC, WPI i WPH.

Odżywka białkowa WPC

Ostatnim białkiem w proszku, jakie znajdziecie na naszej liście, jest oczywiście to widniejące pod nazwą WPC. W jego rozwinięciu otrzymujemy hasło Whey Protein Concentrate. Tym razem, jeśli chodzi o jego pozyskiwanie, to skupia się ono na ultrafiltracji i mikrofiltracji. W tym białku znajdziemy najniższy współczynnik białka, wynoszący jego 85%.

Możemy w nim jednak znaleźć bogatą liczbę aminokwasów, czyli oczywiście tłuszcze i węglowodany. Znajduje się w nim także laktoza, więc osoby, które jej nie tolerują, powinny wybrać inną opcję. Jest to jednak najczęściej wybierane białko w proszku przez amatorów. Wszystko z powodu najlepszego smaku, dzięki obecności laktozy oraz atrakcyjnej cenie.

Jak możecie się bowiem domyślać, białko typu WPC jest najtańszą opcją. Ma on jednak najdłuższy czas wchłaniania, gdyż mówimy tu o 2 do 4 godzin. Warto, więc stosować je po treningu w celu uzupełnienia braków, które wystąpiły w czasie treningów. Warto podkreślić, że jeśli szukacie produktu wegańskiego tego typu, to wybierzcie białko konopne z naszego sklepu.

Co to jest BCAA?

Wspominaliśmy powyżej, że częściami białka jako budulca są aminokwasy. Mają one swoją nazwę, a mianowicie BCAA. Jest to specjalny typ aminokwasów, który nazywamy rozgałęzionym, gdyż posiadają właśnie taki bok analityczny. W grupie aminokwasów białkowych są to leucyna, walina oraz izoleucyna. Spożywamy je każdego dnia.

Co ciekawe, te 3 wymienione elementy białka są aż 40% całego białka, jakie spożywamy. Warto wspomnieć, za co właściwie odpowiadają, a jest to pobudzenie metabolizmu. Dzięki temu możemy nie tylko uzyskać wymarzony typ sylwetki, ale i zmniejszyć wagę. Co więcej, odpowiadają one za syntezę białek w naszym organizmie.

Nie możemy również zapomnieć o przyspieszaniu regeneracji pomiędzy kolejnymi treningami. Dzięki temu każdy kolejny jest coraz bardziej efektywny. Pozwala nam również na zmniejszenie się rozpadu mięśni, kiedy wykonujemy intensywny trening. W dodatku, w celu zwiększenia efektywności działania, powinno się je spożywać przed treningiem.

Jak przyjmować białko w proszku?

Pytaniem, które zadaje cała masa początkujących sportowców, jest to, w jaki sposób spożywać białko, aby było jak najbardziej efektywne. Istnieje cała masa opcji na to, jak wchłonąć w siebie białko, w ciągu dnia. Jednym z bardziej skutecznych sposobów jest zrobienie sobie koktajlu na mleku roślinnym lub zwykłym o niskim procencie tłuszczu.

Innym sposobem jest dodanie białka do deserów lub posiłków w ilości, jakiej potrzebujemy. Przykładowo, robiąc zdrowe pancakes, możemy zamienić mąkę na białko i polepszyć tym makroskładniki, które znajdują się w posiłku. Więcej na temat tego, jak spożywać białko w posiłkach dowiecie się z naszego posta blogowego.

Wśród 6 przepisów z białkiem, poznacie sposoby na to, jak używać go w kuchni. Pamiętajcie, że może to być dla was obiad, podwieczorek, czy też potreningowy koktajl. Forma zależy od was, a my darujemy wam jedynie wskazówki i rady.

Ile kosztuje białko?

Tak, jak wspomnieliśmy, istnieją różne podziały cenowe białek, w zależności od tego ile omawianego budulca się w nich znajduje. W tej kwestii trudno jednoznacznie odpowiedzieć na waszą zagwozdkę. Wszystko za sprawą faktu, że cena zależy od firmy, z której chcemy ją pozyskać. Niektóre marki są na tyle renomowane, że ludzie chętnie płacą za nie więcej.

Jeśli jednak mielibyśmy rozsądnie stwierdzić, jakie koszty możecie ponieść, chcąc kupić kilogram białka, to jesteśmy w stanie nieco zawęzić widełki. Białko w proszku 1-kilogramowe najczęściej kosztuje nas od 80 do 150 złotych. Wszystko zależy od tego, z jaką jakością mamy do czynienia, ale i rodzajem wybranej odżywki białkowej.

Białko w proszku – wady i przeciwwskazania

Skoro omówiliśmy już wiele właściwości i zalet białka w proszku, to czas na mniej przyjemne kwestie. Mowa oczywiście o negatywach i przeciwwskazaniach, co do brania białka w proszku. Pierwszym przeciwwskazaniem jest nietolerancja laktozy w zmierzeniu z białkiem WPC. Osoby, które cierpią na to schorzenie, nie powinny go spożywać.

Przeciwwskazaniem, co do brania białka jest również przekroczenie jego dawki. W ciągu jednego dnia możemy spożyć maksymalnie trzy porcje białka w proszku. Jeśli chodzi o wady produktu, to wzdęcia mogące wystąpić zwłaszcza na początku waszej drogi ze spożywaniem białek. Nadmiar protein to również zmęczenie.

Innym możliwym efektem ubocznym jest wypłukiwanie się wapnia z naszych kości. Warto również uważać na to, aby nie uszkodzić nerek, gdyż jest to możliwe podczas regularnego stosowania białka w proszku.

Zaufane Opinie IdoSell
4.92 / 5.00 12 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-03-08
ok
2023-02-24
Jestem bardzo zadowolona z przebiegu realizacji zamówienia. Wszystko w jak najlepszym porządku.
pixel