Błonnik Witalny – Co Nam Daje i Skąd Się Bierze?

2022-09-07
Błonnik Witalny – Co Nam Daje i Skąd Się Bierze?

Błonnik witalny jest niczym innym jak określeniem na zwykły błonnik pokarmowy. Czym się charakteryzuje i skąd się bierze? Jakie są jego właściwości, skład oraz zalety? Jakie posiada zastosowanie oraz dawkowanie? Poznajcie ten artykuł spożywczy od środka i dowiedzcie się, dlaczego i czy właściwie warto wdrożyć go do swojej codziennej diety.

Czym jest błonnik witalny?

Zacznijmy od podstawowej kwestii, czyli tego, czym właściwie jest błonnik witalny. Tak, jak wspomnieliśmy powyżej, jest to błonnik pokarmowy pochodzący z naturalnych składników. Jest zatem naturalnym suplementem diety pochodzenia naturalnego. Jak wiadomo, suplementy tego typu są dodatkiem do bogatej diety, a nie jej zamiennikiem.

Błonnik jest czymś dobrze widzianym w składach rozmaitych artykułów spożywczych. Wszystko za sprawą bogactw witamin i minerałów, jakie w sobie zawiera. Nic dziwnego, gdyż skład może was naprawdę zaskoczyć. Warto podkreślić również, z czego właściwie jest stworzony błonnik, gdyż nie powstaje on samoistnie.

Jest on produktem wyekstrahowanym z babki płesznik i babki jajowatej. Z pewnością zastanawiacie się, czym mogą być jednak o tym, dowiedziecie się w kolejnych akapitach. Podkreślamy, że błonnik należy do zdrowej żywności, która znajduje się w naszym sklepie internetowym. Jeśli interesuje was zdrowe żywienie, to z pewnością znajdziecie coś dla siebie.

Skład błonnika witalnego

Wspomnieliśmy już nieco o składzie błonnika pokarmowego, jednak niezaprzeczalnie warto ten konkretny temat rozwinąć. To przecież właśnie dzięki wnętrzu owego produktu możemy czerpać wiele z jego zalet i mnogich właściwości. Czym zatem właściwie są produkty, takie jak babka płesznik i babka jajowata? Dowiecie się tego, zagłębiając się w poniższą treść.

Babka płesznik

Zaczynamy od pierwszej pozycji, jaką jest babka płesznik, inaczej zwana babką afrykańską. Jest to roślina jednoroczna, która pochodzi z rodziny babkowatych. Nie można zapomnieć o pierwotnej lokalizacji tejże rośliny, jaką jest zachodnia Azja i północna Afryka. Sąsiedztwo Morza Śródziemnego jest wręcz niezbędnikiem do jej samodzielnego rośnięcia.

Jeśli chodzi o jej żywotność w Polsce, to za wiele nie można tu mówić. Roślina ta nie rośnie samodzielnie w naszym kraju, jednak jest często hodowana przez pasjonatów roślin. Co ciekawe, można ją spożywać w formie naparu lub herbaty w celu dostania się jej do organizmu. Wszystko za sprawą jej drogocennych właściwości, które łączy z błonnikiem witalnym.

Babka jajowata

Babka jajowata zaś jest opcją, którą możemy znaleźć po ogromną ilością różnorodnego nazewnictwa. Mowa o nazwach takich jak pustynna pszenica indyjska, czy ispagol. Jak możecie się domyślać, pochodzi ona z lokalizacji śródziemnomorskich. Pierwotnie znajduje się ona na terenie dwóch kontynentów, ale można ją hodować nawet w Polsce.

Znajdziemy ją przede wszystkim na wschodzie, południu i środku Azji, jak również na terenie Ameryki Północnej. Ma ona bardzo podobne właściwości do swojej poprzedniczki, zwłaszcza że jest częścią układu pokarmowego. Pozwala pozbyć się uciążliwych kwestii jak, chociażby zaparcia, czy ogólnych problemów z układem pokarmowym oraz oddechowym.

Błonnik witalny – zastosowanie

Warto omówić równie ważną kwestię, jaką jest zastosowanie błonnika witalnego w naszym życiu. Z pewnością nie zdziwi was jego drogocenny wpływ na organizm, zwłaszcza pod względem układu pokarmowego. Jest świetną opcją na usunięcie i niwelowanie toksyn z jelit. Będzie doskonałą alternatywą dla złej diety sokowej, gdyż podawany do posiłków faktycznie działa.

Co więcej, świetnie nada się, jako regulator ilości i tempa naszych wypróżnień. Przyda się zwłaszcza osobom, które na co dzień mają niemały problem z zaparciami. Bez wątpienia go totalnie zniweluje. Wszystko za sprawą ułatwienia wchłanialności wody do naszego organizmu, jak również nawodnieniu tak zwanej masy kałowej. To dzięki niej pozbywamy się toksyn i zaparć.

Ponadto błonnik witalny będzie trafną odpowiedzią na zbyt wysoki poziom cholesterolu. Otóż jest on w stanie znacząco obniżyć zły cholesterol, dzięki czemu nasze zdrowie i samopoczucie zostaną poprawione. Co ważne jest on również odpowiedzialny za obniżanie poziomu glukozy we krwi, co przyda się przede wszystkim osobom cierpiącym na cukrzyce.

Właściwości błonnika witalnego

Błonnik witalny ma całą masę właściwości, czego możecie się domyślać. Poza regulowaniem ilości, częstotliwości oraz tempa naszych wypróżnień, odpowiada on również za regulowanie trawienia. Jego regularne przyjmowanie pozwoli na szybszą przemianę materii, co pomoże osobom, które pragną się odchudzać.

Warto również wspomnieć, że regularność jest w stanie zdziałać cuda, czyli dokładniej zapobiegać możliwym dolegliwościom na tle układu pokarmowego. Jak widać, profilaktyka niezaprzeczalnie popłaca w tymże kontekście. Co więcej, błonnik witalny zapewnia zmniejszenie się ciśnienia krwi. To bez wątpienia niemały plus dla tych, którzy chorują na nadciśnienie.

Spożywając regularnie ten konkretny artykuł spożywczy, możemy zaobserwować skutek w postaci poprawienia się naszej perystaltyki jelit. Samo leczenie chorób układu pokarmowego jest dopełniane błonnikiem jak w przypadku na przykład wyrostka. Ponadto błonnik witalny ogranicza wchłanianie przez nasz organizm zarówno tłuszczów, jak i cukrów.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Istnieje jeszcze kilka kwestii, o których trzeba pamiętać po zdecydowaniu się na spożywanie błonnika witalnego. Mowa tutaj oczywiście o przeciwwskazaniach w kwestii jego brania, czy też odpowiednim dawkowaniu. Zasady przechowywania są równie istotne, dlatego też należy je podkreślić. To jednak nie wszystkie sprawy warte podkreślenia.

Pod lupę musimy także wziąć to, skąd właściwie bierze się błonnik witalny. Dzięki tym aspektom dużo lepiej będzie nam się obchodziło z omawianym artykułem spożywczym, a w dodatku nie będziemy mieli żadnych szans, by go w zły sposób spożyć.

Dawkowanie, przechowywanie i przeciwwskazania

Tak, jak wspomnieliśmy, aby odczuć efekty błonnika witalnego, należy go regularnie spożywać i w odpowiedniej ilości. W jaki zatem sposób powinniśmy dawkować 36 gramów w ciągu całego dnia. Zaleca się jednak, żeby było to rozdzielone na poszczególne porcje. Powinno ich być od 3 do 6, gdyż nie jesteśmy w stanie wchłonąć jednej dawki na raz.

Czas na kolejną ważną kwestię, w postaci odpowiedniego przechowywania produktu. Jak to odpowiednio zrobić? Błonnik nie ma zbyt wielu wymagań, jeśli chodzi o przechowywanie. Należy trzymać go w zaciemnionym miejscu o temperaturze pokojowej. Jeśli chodzi natomiast o przeciwwskazania względem spożywania błonnika witalnego, to jest ich kilka.

Pierwszym znakiem ostrzegawczym w tym zakresie jest krwawienie z odbytu. Inną kwestią, którą warto tu podkreślić, jest niedrożność jelit oraz wymioty, czy też ogólne nudności. Ogromnym wręcz przeciwwskazaniem jest ból brzucha, który nie został przez nas zdiagnozowany. Nadwrażliwość na składniki zawarte w błonniku również zakazuje go spożywania.

Skąd się bierze błonnik witalny?

Przejdźmy teraz do kluczowej kwestii, a mianowicie skąd właściwie bierze się błonnik witalny. Tak, jak wspomnieliśmy w pierwszych akapitach, ma on ścisły związek z dwoma roślinami. Warto jednak dowiedzieć się więcej w tym zakresie, gdyż trzymając się słynnego przysłowia – jesteś tym, co jesz. Z czego zatem bierze się błonnik witalny?

W tym celu używa się babki jajowej, jak również babki płesznik. Co musimy z nimi zrobić, aby powstał błonnik? Czy możemy go wykonać samemu w domu? Aby pożądany przez nas błonnik witalny powstał, musimy zmielić nasiona obu z podkreślonych roślin. Proporcje w tym zakresie są 50/50 jednak dużo taniej jest po prostu kupić błonnik w sklepie.

Zaufane Opinie IdoSell
4.83 / 5.00 6 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-01-17
Bardzo szybka realizacja zamówienia,wszystko w jak najlepszym porządku.
2022-09-20
polecam
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel