Gorzka czekolada – Epikatechina i jej cudowne korzyści dla zdrowia

2022-09-01
Gorzka czekolada – Epikatechina i jej cudowne korzyści dla zdrowia

Wiele osób uwielbia rozmaite słodycze, choć te niekoniecznie pozytywnie wpływają na nasz organizm. Masa cukru wcale nie jest dobrym rozwiązaniem, aby zaspokoić głód, czy apetyt. Warto, jednak mieć na uwadze, że istnieją słodycze mogące pozytywnie zadziałać na nasze organizmy. Należy do nich nic innego jak oczywiście gorzka czekolada dobrej jakości.

Gorzka czekolada – wartości odżywcze

Zdrowa żywność, jaką możecie odnaleźć w naszym sklepie, to nie tylko owoce i warzywa. Oczywiście znajdziecie u nas oleje roślinne, napoje z roślin, miody, czy świetne przyprawy. Warto jednak wiedzieć, że do zdrowych posiłków, czy też przekąsek należy także gorzka czekolada. Czy posiada ona jednak odpowiednie wartości odżywcze?

Wartości odżywcze mogą różnić się w zależności od rodzajów gorzkiej czekolady. My jednak postanowiliśmy opisać wyłącznie produkty, które cechują się dobrą jakością. Najlepszy rodzaj gorzkiej czekolady jest bogaty w błonnik, ale i drogocenne tłuszcze. Nie możemy również zapomnieć o węglowodanach, które są również istotne w naszej diecie.

Bardzo ważnym elementem składu gorzkiej czekolady jest kakao, które samo w sobie posiada wiele wartości. Mowa oczywiście o witaminach z gruby B, E, jak również A. Nie zapominamy oczywiście o składnikach mineralnych. Co do nich należy? Kakao i cała gorzka czekolada:

  • Potas,
  • Magnez,
  • Żelazo,
  • Cynk,
  • Fosfor,
  • Wapń.

Epikatechina i jej właściwości prozdrowotne

Musimy nadmienić, że gorzka czekolada posiada w swoim składzie składnik zwany epikatechiną. Jest to tak zwany erogeniczny przeciwutleniacz, który niemałą rolę odgrywa w branży fitness. Warto jednak mieć na uwadze, jaki posiada wpływ na nasz organizm. Mówimy tu o właściwościach prozdrowotnych, których epkatechinie nie możemy odmówić.

Jest to rzecz jasna poprawienie naszej koncentracji, ale i samopoczucia. Wszystko to za sprawą działania, które wspomaga ukrwienie naszego mózgu. Dzięki temu dużo łatwiej jest nam uczyć się nowych rzeczy, jeśli spożyjemy kilka kawałków gorzkiej czekolady. Pragniemy jednak podkreślić, że tego cennego składnika nie znajdziecie w czekoladzie mlecznej.

Ten typ czekolady jest polecany również tym, którzy na co dzień zmagają się z depresją lub stanami głębokiego smutku. To samo tyczy się osób, którym brak słońca znacząco obniża dobre samopoczucie, a możemy się z tym spotkać zwłaszcza jesienią i zimą, które są już tuż, tuż. Poznajcie jednak inne zalety gorzkiej czekolady, których jest niemało.

Epikatechina w punktach

Warto mieć na uwadze, że trudno jest opisać szczegółowo, każdą, pojedynczą właściwość, która należy do tego składnika. Dlatego też postanowiliśmy przedstawić je w jasnych i czytelnych podpunktach. Pamiętajcie, że są to zalety epikatechiny, a nie całej gorzkiej czekolady, gdyż ją opiszemy szerzej już w następnym nagłówku.

Do zalet i właściwości epikatechiny należą oczywiście:

  • Poprawienie wrażliwości naszych tkanek na wpływ insuliny,
  • obniżenie tętnicze krwi,
  • działanie przeciwzapalne,
  • zwiększanie produkowania się tlenku azotu,
  • obniżenie szkodliwego stężenia lipidów we krwi,
  • właściwości przeciwutleniające,
  • zmniejszenie uszkodzeń oksydacyjnych.

To właśnie tych cech możecie się spodziewać po spożyciu wysokiej jakości gorzkiej czekolady. Wystarczy kilka kostek i regularność w ich spożywaniu. Nie zachęcamy jednak do przesady i objadania się nią.

Zalety gorzkiej czekolady

Skoro już zaskoczyliśmy was faktem, że gorzka czekolada całą masę właściwości, to warto podkreślić, o czym właściwie mowa. Oczywiście mowa tu o działaniu na różne płaszczyzny organizmu. Przykładem może być, chociażby działanie na cukrzycę typu 2. Jak na nią działa gorzka czekolada? Możemy śmiało przyznać, że jej wpływ was nieźle zaskoczy.

Otóż regularne spożywanie gorzkiej czekolady gwarantuje zniwelowanie rozwoju choroby, jaką jest cukrzyca typu 2. Pozwoli to również na złagodzenie jej objawów. Inną kwestią, jaką zawdzięczamy gorzkiej czekoladzie, jest obniżenie wystąpienia ryzyka w postaci udaru mózgu. Możemy być także spokojni pod względem śródbłonka naczyniowego.

Substancje zawarte w omawianym produkcie skutecznie poprawiają jego funkcje. Wspomnijmy także nieco o nadmiernej agregacji płytek naszej krwi. Otóż gorzka czekolada jest w stanie skutecznie ją hamować, co znacząco wpływa na nasz komfort życia. Spożywając ją, jesteśmy także w stanie mocno obniżyć przedwczesne starzenie się naszej skóry.

Plusów ciąg dalszy

Trudno jest zamknąć w jednym nagłówku mnogość zalet, jakie zawdzięczamy gorzkiej czekoladzie. Dlatego też jeszcze rozwiniemy temat, abyście mieli szerszy ogląd na jej działanie. Musimy podkreślić, że ten produkt ten jest w stanie nas ochronić przed rozwijaniem się w naszym mózgu demencji. Jest to naprawdę znaczące działanie.

Ponadto zmniejsza ona często występujący stres oksydacyjny. Dobrze sprawdza się także, podczas diet skierowanych na redukcje tłuszczu, zwłaszcza w przypadku otyłości i nadwagi. Doskonale sprawdza się także podczas występowania uszkodzeń ciała, w których pojawia się stan zapalny. Gorzka odmiana czekolady świetnie sobie radzi z jego niwelowaniem.

W dodatku – może was to zdziwić – sprawdza się w zapobieganiu powstawania próchnicy zębów. Możemy również zawdzięczać jej zmniejszenie się insulooporności w naszym organizmie. Czekolada gorzka działa także pozytywnie i dobroczynnie na nasze funkcje poznawcze. Warto jednak wspomnieć o chorobach, przed jakimi nas chroni.

Gorzka czekolada – ochrona przed chorobami

Tak, jak mogliście zauważyć, spożywanie gorzkiej czekolady w pewnym stopniu zapewnia nam tak zwaną barierę ochronną. Dzięki niej nie dotyka nas wiele dolegliwości, a inne są wręcz hamowane przed dalszym rozwojem. Nie musimy, więc podkreślać, że regularne jedzenie tego pokarmu jest czymś, co świetnie na nas działa fizycznie i psychicznie.

Można jednak podkreślić, że taki parasol ochronny obejmuje również znane choroby. Powyżej mogliście nieco dowiedzieć się na temat takiego wpływu. Warto jednak podkreślić jak gorzka czekolada może działać w poszczególnych i odrębnych od siebie schorzeniach. Dowiedziecie się tego, podczas zagłębiania się w kolejne akapity tego tekstu.

Gorzka czekolada – wpływ na nadciśnienie

Nadciśnienie to jeden z problemów, który dotyka zarówno młode, jak i starsze osoby. Warto wiedzieć, że można z nim walczyć przy pomocy spożywania ciemnej czekolady. Jednak jak to właściwie działa? Otóż według badań naukowych, produkt spożywczy, o którym mowa może skutkować rozszerzeniem się naczyń krwionośnych.

Konsekwencją tego działania jest natomiast znaczące poprawienie się przepływu krwi. Co więcej, obniża się wartość rozkurczowego, jak i skurczowego ciśnienia tętniczego. Oczywiście, zdrowe osoby dużo mniej odczują to działanie. Natomiast w przypadku tych cierpiących na nadciśnienie, zmiana będzie widoczna zwłaszcza w codziennym życiu.

Wpływ na walkę z otyłością

Kolejnym faktem wartym podkreślenia jest to, jak działa czekolada gorzka na osoby, które walczą z nadwagą, czy też otyłością. Jak wspomnieliśmy powyżej, świetnie działa ona podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Oczywiście musi to być odpowiednia dawka, jaką jest 30 gramów czekolady dziennie, stosowane podczas jednego lub dwóch miesięcy.

Po takim czasie jesteśmy w stanie dostrzec nie tylko zbicie masy ciała, ale i redukcję wskaźnika BMI, który jest kluczowy w obliczaniu norm masy ciała każdego z nas. Co więcej, obwód naszej talii również może zostać zadowalająco zredukowany.

Gorzka czekolada a cholesterol

Pytaniem, które nurtuje wielu z was, jest to, jak gorzka czekolada może działać na zły cholesterol. Pamiętajcie, że istnieją jego dobre i złe odmiany, dlatego nie każdy cholesterol możecie zwalczyć. W tym przypadku możemy jednak śmiało powiedzieć, że omawiany produkt świetnie wpływa na organizm, który zawiera sporo tego złego cholesterolu.

Otóż poza regulacją ciśnienia może także obniżać poziom cholesterolu typu LDL (złego) w naszym ciele. Dzięki temu wiele objawów towarzyszących wysokiemu poziomowi cholesterolu również znika po regularnym jedzeniu gorzkiej czekolady. Warto dodatkowo zaopatrzyć się w sprawdzone suplementy diety w walce z cholesterolem.

Przeciwwskazania do spożywania gorzkiej czekolady

Bardzo ważną kwestią podczas stosowania poszczególnych produktów spożywczych, jest to, czy możemy je jeść. Kwestia ta tyczy się także gorzkiej czekolady. Zatem, jeśli chcecie pozyskać omówione przez nas właściwości, jakimi jest drogocenny wpływ na organizm, to uważnie przeczytajcie poniższe treści. Co może was wykluczać z jedzenia ciemnej czekolady?

Z całą pewnością będzie to choroba zwaną kamicą nerkową. Innym przeciwwskazaniem do jedzenia ciemnej czekolady jest nadwrażliwość pokarmowa. Refluks pokarmowy również wyklucza nas z jej spożywania. Osoby otyłe, jednak w tym przypadku należy to skonsultować z dietetykiem. Jeśli przyjmujecie antydepresanty lub macie migrenę, to także nie możecie jej jeść.

Zaufane Opinie IdoSell
4.83 / 5.00 6 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-01-17
Bardzo szybka realizacja zamówienia,wszystko w jak najlepszym porządku.
2022-09-20
polecam
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel