Mąka Ziemniaczana – Właściwości i Zastosowanie

2022-09-02
Mąka Ziemniaczana – Właściwości i Zastosowanie

Mąka ziemniaczana to produkt, który bardzo łatwo odnajdziecie w waszej kuchni. Może wam się wydawać, że jest to zwyczajny artykuł spożywczy, niczym nieróżniący od innych podstawowych opcji. Warto jednak wiedzieć, że nieco się w tej ocenie mylicie. Poznajcie ciekawe właściwości i drogocenne zastosowanie mąki ziemniaczanej na różnych płaszczyznach.

Jak produkuje się mąkę ziemniaczaną?

Jedną z ważniejszych kwestii, która liczy się podczas powstawania produktu, jest oczywiście produkcja. To dzięki odpowiedniemu procesowi możemy w późniejszym czasie czerpać wiele właściwości, które działają na nasz organizm. W przypadku mąki ziemniaczanej taki proces jest podzielony na etapy, które są niezmiernie istotne.

Jak produkuje się zatem mąkę ziemniaczaną? Pierwszym krokiem jest oczywiście gotowanie ziemniaków bez ich uprzedniego obierania, czy też krojenia. Następnie, należy je odpowiednio odparować i oczywiście wysuszyć. Ostatnimi etapami jest zmielenie przygotowanych ziemniaków, nie pomijając przy tym skórki, która się na nich znajduje.

Zapewne wielu z was ciekawi bliźniaczy produkt, jakim jest skrobia ziemniaczana. Podobna konsystencja oraz składniki mogą was zastanawiać. Skrobia jest uzyskiwana z najświeższych ziemniaków, z których po rozdrobnieniu zabiera się wodę. Dzięki temu otrzymujemy właściwie czystą skrobię ziemniaczaną w czystym proszku.

Lecznicze właściwości mąki ziemniaczanej

Warto mieć na uwadze, że mąka ziemniaczana ma niemałe właściwości lecznicze, co jest jej ogromnym plusem. Czym się one cechują? Niektóre z wymienionych przez nas przykładów mogą was zaskoczyć. Przykładem jest fakt możliwości leczenia przez mąkę podrażnień skóry. Mowa o otarciach, czy też zatarciach skóry na przykład po goleniu się.

Co więcej, łojotokowe zapalenia również mogą zostać przez nią złagodzone wraz z potówką. Oczywiście, to nie koniec zaskakujących właściwości, jakimi się cechuje mąka z ziemniaków. Równie ciekawą kwestią pod względem działania leczniczego jest łagodzenie zgagi, ale i nudności, co doskonale sprawdzi się w przypadku kobiet w ciąży, którym takie objawy doskwierają.

Co więcej, możemy jej zawdzięczać dobroczynny wpływ na łagodzenie dolegliwości żołądkowych. Mowa tutaj przede wszystkim o silnych bólach brzucha, czy też biegunce. Mąka ziemniaczana jest w stanie sobie również poradzić z wrzodami, które nie są niczym przyjemnym. Jak widać, ten niepozorny produkt naprawdę zaskakuje swoim działaniem.

Zastosowania mąki ziemniaczanej

Omówienie właściwości leczniczych poszło nam, jak płatka, więc czas teraz skupić się na poszczególnych zastosowaniach mąki ziemniaczanej. Pierwszym i dosyć oczywistym rozwiązaniem jest rzecz jasna użytek kuchenny. Mąka ziemniaczana świetnie nadaje się bowiem jako zagęszczacz. Można z niej korzystać w celu zagęszczenia m.in.:

  • Sosów,
  • budyniów,
  • zup,
  • kisielów,
  • oraz wypieku ciast i ciasteczek.

Warto mieć na uwadze, że jest ona doskonałym dodatkiem do różnych potraw, które są gotowane na bazie ziemniaków. Mowa tutaj o kluskach leniwych, śląskich, czy też plackach ziemniaczanych. To jednak nie koniec zastosowań tego artykułu spożywczego. Ciekawym faktem jest to, że mąkę z ziemniaków można także spotkać w przemyśle zabawek.

Tak zwane gniotki to zabawki wypełnione właśnie tym rodzajem mąki. Dzięki jej zawartości można je satysfakcjonująco gnieść i nadawać im rozmaite kształty. Mąka ziemniaczana może być także idealnym dopełnieniem pielęgnacji mającej na celu regenerację skóry. Działa na nią łagodząco, co sprawia, że ma zastosowanie kosmetyczne.

Można ją znaleźć w naszej ofercie zdrowej żywności, w zakładce o nazwie mąki.

Okład na oparzenia

Tak, jak wspomnieliśmy powyżej, mąka ziemniaczana działa łagodząco na naszą skórę. Jest to ogromnie przydatne w momencie, gdy zmagamy się z oparzeniami słonecznymi. Oczywiście oparzenia spowodowane wrzątkiem, czy też ogniem mogą być traktowane okładami z mąki ziemniaczanej. Zadziałają one świetnie na oparzenia.

Jak wykonać okład z mąki ziemniaczanej? To nic trudnego. Do jego wykonania będziemy potrzebować dwie łyżki wody, 3 łyżki mąki ziemniaczanej i mleka. Całość oczywiście mieszamy na gładką masę, która będzie całkowicie pozbawiona grudek. Następnie, taką miksturę nakładamy na miejsce oparzenia i trzymamy tyle czasu, ile potrzebujemy.

Kosmetyk do pielęgnacji włosów

Jednym z bardziej zaskakujących faktów jest to, że mąka ziemniaczana nadaje się, jako kosmetyk do pielęgnacji włosów. Zapewne zastanawiacie się, jaki ma ona wpływ na ich kondycję, jak i strukturę. Z miłą chęcią wyjaśnimy nieco ten temat. Otóż dzięki korzystaniu z mąki ziemniaczanej na włosy zapewniamy im niemałe nabłyszczenie.

Co więcej, gwarantujemy swoim włosom cudowną miękkość, sprężystość i pożądane wygładzenie. Ponadto, sprawiamy, że nawet najbardziej niesforne włosy są podatne na różnego rodzaju fryzury. Jak nałożyć odpowiednio mąkę ziemniaczaną na głowę, aby dały nam efekty, które podkreśliliśmy. Wystarczy stworzyć domową maseczkę do włosów.

Jak wykonuje się domową maseczkę do włosów z mąki ziemniaczanej? Będziecie potrzebowali jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej i dwie łyżki maski do włosów, która wam się dobrze sprawdza. Mieszankę tych dwóch produktów nałóżcie na umytą długość włosów od ucha w dół. Wystarczy potrzymać 15 minut, aby efekt był mocno widoczny.

Domowa maseczka na twarz

Skoro wspomnieliśmy o mące ziemniaczanej, jako kompresie na oparzenia, czy masce na włosy, to niezaprzeczalnie czas na pielęgnację twarzy. Co ciekawe, mąka ziemniaczana jest w stanie zadziałać świetnie, jako zamiennik pudru transparentnego. Wszystko za sprawą faktu, iż doskonale matuje nawet cerę tłustą, co jest niemałym wyzwaniem.

Co więcej, w żadnym stopniu nie zatyka naszych porów, więc nie musimy martwić się wysypem pryszczy na skórze twarzy. Dla tych, którzy boją się przesuszenia cery, mamy zapewnienie, że mąka ziemniaczana nie jest w stanie tego dokonać. Jest natomiast w stanie dokonać świetnej zmiany w naszej cerze, jeśli odpowiednio jej użyjemy.

Mamy tu rzecz jasna na myśli wykonanie maseczki na twarz właśnie z mąki ziemniaczanej. Czego należy użyć podczas jej wykonywania? Przydadzą się produkty, takie jak oczywiście dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej, łyżka miodu i dwie łyżki mleka. Taką mieszankę trzymamy około 20 minut. Jakie będą jej rezultaty? Gwarantujemy:

  • Wspomaganie leczenia skóry atopowej,
  • spłycanie zmarszczek mimicznych,
  • niwelowanie przebarwień,
  • pozbywanie się świądu,
  • nawilżenie.

Jakie wartości odżywcze ma mąka ziemniaczana?

Skoro opisaliśmy właściwie wszystkie zastosowania, jakie można zawdzięczać mące ziemniaczanej, to warto skupić się na kolejnym aspekcie. Jest nim oczywiście wartość odżywcza tego artykułu spożywczego. Co wartościowego możemy odnaleźć w składzie mąki ziemniaczanej? Znajdziemy w niej sporą ilość węglowodanów i nieco białka.

Co więcej, spożywając mąkę ziemniaczaną, wzbogacimy nasz organizm o magnez, wapń, czy też fosfor. Jest to niezaprzeczalnie ogromny plus. Nie znajdziemy w nim natomiast szkodliwego cholesterolu, co jest kolejną pozytywną wiadomością. Podkreślamy także obecność cukrów, błonnika i śladowych ilości tłuszczów nienasyconych.

Ile mąka ziemniaczana ma kalorii?

Kaloryczność jest ogromnie ważną kwestią przede wszystkim, kiedy jesteśmy na diecie. Z tego względu warto wiedzieć, ile mają kalorii poszczególne artykuły spożywcze, których używamy do gotowania posiłków. W 100 gramach najczęściej mąka ziemniaczana posiada około 357 kcal.

Czy zawiera gluten?

Poza pytaniami o kaloryczność często można zaobserwować wiele pytań o to, czy gluten znajduje się w składzie mąki ziemniaczanej. Jest to ważne dla osób, które są uczulone na gluten, a chcą gotować posiłki wedle znalezionych w Internecie przepisów. W tym przypadku mamy świetną wiadomość, gdyż mąka ziemniaczana jest produktem bezglutenowym.

Sprawia to, że osoby cierpiące na nietolerancję glutenu mogą z czystym sumieniem i bez obaw spożywać produkty, które ją zawierają.

Mąka ziemniaczana, a skrobia

W pierwszych akapitach mogliście zaobserwować ogromną różnicę, jaka istnieje między skrobią ziemniaczaną a mąką ziemniaczaną. Mamy tu rzecz jasna na myśli sposób jej produkcji, gdyż oba produkty wykonuje się nieco inaczej. Czy jest to jednak jedyna różnica między nimi? Drugą kwestią jest oczywiście różnica w wyglądzie.

Warto mieć na uwadze, że poza tymi aspektami oba produkty można traktować jako swoją alternatywę. Nie różnią się one między sobą za bardzo smakiem, ale i zastosowaniem. Należy podkreślić, że nie są to te same artykuły spożywcze, ale można je między sobą zamieniać.

Zaufane Opinie IdoSell
4.83 / 5.00 6 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-01-20
Received my package in good condition. Am very happy with it. Will be ordering again soon.
2022-09-20
polecam
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel