Masło Ghee - Przepis - Czy Jest Lepsze Niż Zwykłe Masło?

2022-03-29
Masło Ghee -  Przepis - Czy Jest Lepsze Niż Zwykłe Masło?

Masło ghee to nic innego jak tłuszcz pozyskany z mleka krowiego poddany procesowi długotrwałego podgrzewania. Taki proces pozwala wyeliminować ze składu masła wszelkie niepożądane substancje, dzięki czemu otrzymujemy produkt o wiele zdrowszy i smaczniejszy. Przetwór wywodzi się z kultury staroindyjskiej i znajduje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i domowej apteczce. Przedstawiamy najważniejsze fakty dotyczące masła ghee i dołączamy prosty przepis na przygotowanie takiego tłuszczu samodzielnie!

Co to jest masło ghee?

Tytułowy wyrób mleczarski to element kultury indyjskiej, który tak jak tradycyjne masło jest otrzymywany z mleka, najczęściej krowiego. Ghee jest to znane z medycyny ajurwedyjskiej ekologiczne masło klarowane. Jego proces przygotowania wiąże się z koniecznością poddawania go długotrwałemu podgrzewaniu. Wśród osób zainteresowanych zdrową żywnością uchodzi za najlepszy rodzaj tłuszczu, ponieważ taki proces klarowania usuwa z zawartości masła wszystkie toksyny, białka i nadmiar wody.

Masło ghee ma aromatyczny orzechowo-maślany smak i nieco ciemniejszy kolor, niż jego inne klarowane odpowiedniki. Do tego cechuje się niezwykle wysoką temperaturą dymienia na poziomie 250°C. Dzięki tej właściwości świetnie spisuje się podczas duszenia, pieczenia oraz głębokiego smażenia. Co ciekawe nie podnosi cholesterolu.

Do czego stosuje się masło ghee w kuchni?

W kuchni masło ghee stanowi przede wszystkim doskonały tłuszcz do smażenia potraw. Idealnie nadaje się do przygotowywania mięsa, warzyw i ryb. W świetny sposób wyciąga aromat każdego dania, podkreślając go nutą karmelu z orzechami. Co ciekawe bardzo dobrze komponuje się z kaszą jaglaną. Jest bezkonkurencyjne jeśli chodzi o smażenie na głębokim tłuszczu. Masło ghee można również wykorzystać do pieczenia ciast i ciasteczek.

Czy masło klarowane jest zdrowsze od zwykłego?

Masło ghee jest znane nie tylko ze swoich właściwości kulinarnych. Posiada ono bowiem właściwości lecznicze, szczególnie przydatne w rozwiązywaniu problemów jelitowych. Masło klarowane na jelita to rzadko spotykane zalecenie, ale lata użytkowania tego produktu i tysiące pozytywnych opinii potwierdzają jego skuteczność. Jego działanie sprzyja florze bakteryjnej jelit, do tego działa przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i przeciwwirusowo. Co więcej, leczy przewlekłe zaparcia i zespół jelita wrażliwego

Masło ghee działa również na innych płaszczyznach, chociażby:

  • Wzmacniając serce,
  • Korzystnie wpływając na mózg, pamięć i zdolności poznawcze,
  • Regulując gospodarkę hormonalną,
  • Zmniejszając ryzyko zachorowania na Alzheimera,
  • Lecząc bóle migrenowe, nudności i pieczenie oczu,
  • Lecząc alergie,
  • Wzmacniając tkankę łączną,
  • Pomagając w odchudzaniu, przyspieszając metabolizm,
  • Wzmacniając układ kostny.

Jaka jest wartość spożywcza masła ghee?

W skład masła ghee wliczają się:

  • Nasycone kwasy tłuszczowe - 99%;
  • Białka - 0,3%;
  • Wody - 0,3;

Tłuszcz jest produktem wysokokalorycznym, więc nikogo nie powinna dziwić wysoka wartość energetyczna masła ghee. Jedna łyżka stołowa zawiera 112 kcal. Tłuszcz mleczny charakteryzuje się dużą zawartością krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, takich jak kwas masłowy.

Są one szczególnie pomocne przy redukcji masy ciała i tkanki tłuszczowej, więc pomagają przy odchudzaniu. Kwas masłowy obecny w maśle ghee nie występuje w innych tłuszczach zwierzęcych, a do tego działa korzystnie na pracę układu pokarmowego. Taki skład czyni masło ghee niezwykle ciekawym wariantem zarówno z kulinarnego, jak i medycznego punktu widzenia.

Przepis na masło ghee

Jak przygotować masło ghee samodzielnie? Przepis na domowe masło klarowane jest bardzo prosty. Na początku należy zaopatrzyć się w niezbędne składniki.

Do przygotowania masła ghee potrzebne będą nam jedynie 2 kostki niesolonego masła.

Przygotowanie:

  1. Wkładamy kostki masła do garnka o grubym dnie i doprowadzamy tłuszcz do wrzenia;
  2. Zmniejszamy ogień tak, by masło delikatnie, powoli się wytapiało,
  3. Przy pomocy łyżki zbieramy pojawiającą się na jego powierzchni pianę.
  4. Po 10-15 minutach, gdy zebraliśmy już całą pianę, odstawiamy garnek na bok na kilka minut.
  5. Do szklanego lub glinianego naczynia przecedzamy przez gazę tłuszcz z roztopionego masła. Staramy się przy tym nie pozostawić białego osadu w garnku Resztki piany i drobinki białka powinny zostać na gazie;
  6. Gdy nie da się przelać masła bez osadu, przerywamy cedzenie;
  7. Powstałe masło ghee szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel