Warzywa Skrobiowe i Nieskorbiowe - Lista, właściwości, wartości odżywcze

Warzywa Skrobiowe i Warzywa Nieskrobiowe - co to znaczy?
Wspomnieliśmy o tym, że istnieją zarówno warzywa skrobiowe, jak i nieskrobiowe warzywa, jednak co to właściwie znaczy? Jak wiadomo, produkty płynące z natury zawierają cenne składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały. Te zaś mogą świetnie wpływać na nasz organizm, jednak podział, o którym wspominamy, nie wynika z tego faktu. Oczywiście skrobiowe warzywa to takie, które mają w sobie wysoką zawartość skrobi, jak sama ich nazwa wskazuje.
Idąc tym tokiem myślenia, możemy domyślić, że pozostałe produkty tego typu, choć mają świetne składniki odżywcze, to zawartość skrobi jest w nich znikoma. Stąd też powstały nazwy, jakimi są warzywa skrobiowe oraz warzywa nieskrobiowe. Warto jednak mieć na uwadze, że dary roślinne z tej drugiej grupy mają swój określony typ. Mianowicie są one najczęściej na bazie dużej ilości wody, więc już możecie się domyślać, o jakich warzywach mowa.
Warto mieć na uwadze, że dzięki takiej formie są one znacząco przydatne w trakcie zastosowania diety odchudzającej. Warto mieć na uwadze, że warzywa skrobiowe są dopuszczane w diecie wyłącznie wtedy, gdy są połączone ze swoim przeciwieństwem. Mimo że jest to najzdrowsza skrobia, gdyż czerpiemy ją wprost z natury, to wciąż nie będzie ona dopełnieniem zbilansowanej diety odchudzającej. Co ciekawe, warzywa skrobiowe nazywamy węglowodanem złożonym.
Lista warzyw skrobiowych
Warzywo bogate w skrobię to nie jest coś oczywistego, dlatego też warto je wymienić, abyście mogli się upewnić tym, że dobrze wybieracie. Większość warzyw skrobiowych nie znajduje się w jednym typie, jednak możemy wśród nich zauważyć obecność roślin strączkowych. Pamiętajcie, że skrobiowe warzywa sprawiają, że trawienie wydłuża się, a my otrzymujemy małą ilość składników odżywczych i skrobię do strawienia. Możemy znaleźć je w warzywach korzeniowych i nie tylko.
Do listy warzyw skrobiowych należą przede wszystkim produkty spożywcze, takie jak:
-
Ziemniaki (aż 1/5 tego warzywa to skrobia!),
-
Dynia,
-
Groch (należący do roślin strączkowych),
-
Kukurydza,
-
Burak,
-
Marchew,
-
Fasola,
-
Kukurydza,
-
Cukinia,
-
Słonecznik,
-
Bataty (słodkie ziemniaki),
-
Pasternak,
-
Rzodkiewka.
Była to lista warzyw skrobiowych.
Powyższe produkty raczej nie pomogą w diecie odchudzającej, tak samo, jak produkty mleczne (w większości). Warto wiedzieć, że owocem, który cechuje się skrobiowością, są zielone banany. Oczywiście żółte, jasnozielone, i zielone banany mają podobną zawartość. Można oczywiście cieszyć się warzywami bogatymi w skrobię, jednak należy spożywać je ostrożnie. Przejdźmy jednak do warzyw nieskrobiowych.
Warzywa umiarkowanie skrobiowe
Oczywiście warto mieć na uwadze, że poza warzywami bogatymi w skrobię oraz tymi jej pozbawionymi, istnieją produkty bogate w umiarkowaną ilość. Warto mieć na uwadze, że produkty, takie jak ziemniaki, buraki, czy też inne produkty, które wypełnia skrobia, w znaczącym stopniu się do niej nie zaliczają. Pamiętajcie, że skrobia nie ogranicza witamin i minerałów, jednak spożywacie je w ograniczonych ilościach.
Warzywa umiarkowane skrobiowe są dobrym źródłem skrobi, jak również witamin i minerałów. Należą do nich pokarmy, takie jak:
-
Kalafior,
-
Soja,
-
Cukinia,
-
Bakłażan,
-
Rzepa.
Lista warzyw nieskrobiowych
Skoro omówiliśmy już warzywa skrobiowe i te, które są szczególnie ważne w naszej diecie, to czas na ostatnią grupę warzyw, które zamieniamy wymienić. Warzywa nieskrobiowe są ogromnie ważne w naszym odżywianiu, dlatego też nie możemy się bez nich obejść. Warto jednak wiedzieć, które właściwie do nich należą. Dlatego też poniżej jest umieszczona lista warzyw, w których zawartość skrobi jest niska albo nawet znikoma.
Warzywa nieskrobiowe to bogactwo witamin i minerałów, a należą do nich:
-
Pomidory,
-
Brokuły,
-
Rukiew wodna,
-
Kalarepa,
-
Kapusta pekińska,
-
Ogórek,
-
Sałata,
-
Szparagi,
-
Szpinak,
-
Papryka,
-
Czosnek,
-
Pędy bambusa,
-
Seler,
-
Szczaw.
Jak widać ziemniaki, buraki, czy marchew się tutaj nie znajdują, jednak jest cała masy innych produktów, takich jak choćby pomidory i brokuły. Decydowanie się zatem na produkty pozbawione skrobi lub ograniczając ją, nie będziecie mieli mniejszego wyboru.
Warzywa Skrobiowe i Warzywa Nieskrobiowe - Wartość Odżywcza
Warto mieć jednak na uwadze coś, co również jest zawarte w opcjach, którymi są skrobiowe warzywa i nieskrobiowe produkty. Mowa tutaj oczywiście o tym, że dary natury, takie jak pomidory, brokuły, ziemniaki, buraki, pędy bambusa, marchew czy fasola i różne warzywa mają konkretną wartość odżywczą, która różni się między dwoma rodzajami. Wiadomo, że w kwestii przyswaja jej z warzyw, największą rolę ma skrobia, dlatego niektóre owoce i warzywa łatwiej się przyswajają, a inne gorzej.
Co zatem najlepiej jeść, aby przyswoić wartości odżywcze? Warto mieć na uwadze, że warzywa ogólnie są doskonałym źródłem witamin i nie tylko. To w nich znajdziemy witaminy C, K, czy też wiele kwasu foliowego. Warzywa skrobiowe i nieskrobiowe to żywność bogata w niską zawartość cukru, sodu i tłuszczu. Pokarmy zawierające nieco warzyw skrobiowych lub nieskrobiowych pozwalają na zmniejszenie obaw o ryzyko chorób serca i tych przewlekłych.
W dodatku, w warzywach skrobiowych i nieskrobiowych, takich jak słodkie ziemniaki, fasola, marchew, możemy odnaleźć przeciwutleniacze, które chronią nas przed szkodliwym stresem i skutkami działania wolnych rodników. Produkty bogate w warzywa mogą odmienić wasze życie, gdyż wprowadzicie do niego nieprawdopodobną ilość zdrowych składników odżywczych. Porzućcie płatki śniadaniowe, wybierzcie płatki owsiane i powitajcie warzywa oraz owoce.
Zawartość włókna
Warto podkreślić, że cechą, która należy jednocześnie do warzyw nieskrobiowych i skrobiowych, jest oczywiście wysoka zawartość błonnika. Warto jednak mieć na uwadze, ile właściwie takiej skrobi jest w poszczególnych produktach. Zawartości błonnika to najczęściej od 4 do 6%. Warto jednak wiedzieć, że warzywa, takie jak choćby fasola to aż od 20 do nawet 35% błonnika. Bez wątpienia możemy to nazwać zawrotnym wynikiem. Była tu mowa o skrobiowych opcjach.
Teraz czas na omówienie błonnika w diecie, która zawiera warzywa nieskrobiowe. Czy działa ona jednak w podobny sposób? Większość takich warzyw niskoskrobiowych zawiera od 2 do 3% błonnika i jest to nieco mniej od tych wcześniej wymienionych. Warto mieć jednak na uwadze, że pół szklanki takich warzyw jest w stanie zaspokoić naszą potrzebę błonnika na cały dzień. Otóż zapotrzebowanie dorosłego człowieka na błonnik wynosi od 7 do 10%.
Uważamy jednak, że zanim wprowadzi się do diety błonnik, to należy wiedzieć, po co właściwie jest on na potrzebny. Otóż pomaga on obniżać poziom cukru i cholesterolu w organizmie. Nie użyjecie go zatem po to, aby podnieść poziom cukru. Warto mieć na uwadze, że błonnik odpowiada również za prawidłowe trawienie posiłków, co z pewnością pomoże wam w starciu z tymi ciężkostrawnymi produktami. Wystarczy tylko jeść warzywa.
Źródło skrobi i białka
Jak możecie się domyślać, to nie koniec wartości odżywczych, jakie możecie znaleźć w omawianych przez nas warzywach. Warto mieć na uwadze, że owoce i warzywa skrobiowe są niezaprzeczalnie solidnym źródłem skrobi, ale i węglowodanów. Warto mieć na uwadze, że skrobia obniża poziom cukru w organizmie oraz niweluje zły cholesterol. Co więcej, pozwala na zmniejszenie ryzyka zachorowania na, chociażby nowotwór jelita grubego.
Białko natomiast również jest ogromnie ważne w naszym organizmie. Wszystko za sprawą faktu, że buduje ono mięśnie i wspomaga nasze ćwiczenia. Oczywiście to nie wszystko. Wzmacnia ono także nasz układ immunologiczny, co niezaprzeczalnie jest ogromnym plusem. Korzystnie wpływa także na wzmocnienie włosów, skóry i paznokci.
Zawartość składników odżywczych, a wartość kaloryczna
Warto podkreślić, że mówiąc o warzywach skrobiowych i nieskrobiowych, różnica w kwestii kaloryczności jest dosyć spora. Wszystko dlatego, że warzywa skrobiowe mając w sobie więcej węglowodanów i skrobi, są najzwyczajniej w świecie bardziej kaloryczne. Jest to kolejny powód, dlaczego raczej nie są one dobrym pomysłem do wdrażania w diecie odchudzającej. Oczywiście doskonale sprawdzą się, jako codzienne jedzenie, jednak zupełnie nie na odchudzanie.