Warzywa Skrobiowe i Nieskorbiowe - Lista, właściwości, wartości odżywcze

2022-09-16
Warzywa Skrobiowe i Nieskorbiowe - Lista, właściwości, wartości odżywcze

Warzywa Skrobiowe i Warzywa Nieskrobiowe - co to znaczy?

Wspomnieliśmy o tym, że istnieją zarówno warzywa skrobiowe, jak i nieskrobiowe warzywa, jednak co to właściwie znaczy? Jak wiadomo, produkty płynące z natury zawierają cenne składniki odżywcze, takie jak witaminy i minerały. Te zaś mogą świetnie wpływać na nasz organizm, jednak podział, o którym wspominamy, nie wynika z tego faktu. Oczywiście skrobiowe warzywa to takie, które mają w sobie wysoką zawartość skrobi, jak sama ich nazwa wskazuje.

Idąc tym tokiem myślenia, możemy domyślić, że pozostałe produkty tego typu, choć mają świetne składniki odżywcze, to zawartość skrobi jest w nich znikoma. Stąd też powstały nazwy, jakimi są warzywa skrobiowe oraz warzywa nieskrobiowe. Warto jednak mieć na uwadze, że dary roślinne z tej drugiej grupy mają swój określony typ. Mianowicie są one najczęściej na bazie dużej ilości wody, więc już możecie się domyślać, o jakich warzywach mowa.

Warto mieć na uwadze, że dzięki takiej formie są one znacząco przydatne w trakcie zastosowania diety odchudzającej. Warto mieć na uwadze, że warzywa skrobiowe są dopuszczane w diecie wyłącznie wtedy, gdy są połączone ze swoim przeciwieństwem. Mimo że jest to najzdrowsza skrobia, gdyż czerpiemy ją wprost z natury, to wciąż nie będzie ona dopełnieniem zbilansowanej diety odchudzającej. Co ciekawe, warzywa skrobiowe nazywamy węglowodanem złożonym.

Lista warzyw skrobiowych

Warzywo bogate w skrobię to nie jest coś oczywistego, dlatego też warto je wymienić, abyście mogli się upewnić tym, że dobrze wybieracie. Większość warzyw skrobiowych nie znajduje się w jednym typie, jednak możemy wśród nich zauważyć obecność roślin strączkowych. Pamiętajcie, że skrobiowe warzywa sprawiają, że trawienie wydłuża się, a my otrzymujemy małą ilość składników odżywczych i skrobię do strawienia. Możemy znaleźć je w warzywach korzeniowych i nie tylko.

Do listy warzyw skrobiowych należą przede wszystkim produkty spożywcze, takie jak:

  • Ziemniaki (aż 1/5 tego warzywa to skrobia!),

  • Dynia,

  • Groch (należący do roślin strączkowych),

  • Kukurydza,

  • Burak,

  • Marchew,

  • Fasola,

  • Kukurydza,

  • Cukinia,

  • Słonecznik,

  • Bataty (słodkie ziemniaki),

  • Pasternak,

  • Rzodkiewka.

Była to lista warzyw skrobiowych.

Powyższe produkty raczej nie pomogą w diecie odchudzającej, tak samo, jak produkty mleczne (w większości). Warto wiedzieć, że owocem, który cechuje się skrobiowością, są zielone banany. Oczywiście żółte, jasnozielone, i zielone banany mają podobną zawartość. Można oczywiście cieszyć się warzywami bogatymi w skrobię, jednak należy spożywać je ostrożnie. Przejdźmy jednak do warzyw nieskrobiowych.

Warzywa umiarkowanie skrobiowe

Oczywiście warto mieć na uwadze, że poza warzywami bogatymi w skrobię oraz tymi jej pozbawionymi, istnieją produkty bogate w umiarkowaną ilość. Warto mieć na uwadze, że produkty, takie jak ziemniaki, buraki, czy też inne produkty, które wypełnia skrobia, w znaczącym stopniu się do niej nie zaliczają. Pamiętajcie, że skrobia nie ogranicza witamin i minerałów, jednak spożywacie je w ograniczonych ilościach.

Warzywa umiarkowane skrobiowe są dobrym źródłem skrobi, jak również witamin i minerałów. Należą do nich pokarmy, takie jak:

  • Kalafior,

  • Soja,

  • Cukinia,

  • Bakłażan,

  • Rzepa.

Lista warzyw nieskrobiowych

Skoro omówiliśmy już warzywa skrobiowe i te, które są szczególnie ważne w naszej diecie, to czas na ostatnią grupę warzyw, które zamieniamy wymienić. Warzywa nieskrobiowe są ogromnie ważne w naszym odżywianiu, dlatego też nie możemy się bez nich obejść. Warto jednak wiedzieć, które właściwie do nich należą. Dlatego też poniżej jest umieszczona lista warzyw, w których zawartość skrobi jest niska albo nawet znikoma.

Warzywa nieskrobiowe to bogactwo witamin i minerałów, a należą do nich:

  • Pomidory,

  • Brokuły,

  • Rukiew wodna,

  • Kalarepa,

  • Kapusta pekińska,

  • Ogórek,

  • Sałata,

  • Szparagi,

  • Szpinak,

  • Papryka,

  • Czosnek,

  • Pędy bambusa,

  • Seler,

  • Szczaw.

    Jak widać ziemniaki, buraki, czy marchew się tutaj nie znajdują, jednak jest cała masy innych produktów, takich jak choćby pomidory i brokuły. Decydowanie się zatem na produkty pozbawione skrobi lub ograniczając ją, nie będziecie mieli mniejszego wyboru.

Warzywa Skrobiowe i Warzywa Nieskrobiowe - Wartość Odżywcza

Warto mieć jednak na uwadze coś, co również jest zawarte w opcjach, którymi są skrobiowe warzywa i nieskrobiowe produkty. Mowa tutaj oczywiście o tym, że dary natury, takie jak pomidory, brokuły, ziemniaki, buraki, pędy bambusa, marchew czy fasola i różne warzywa mają konkretną wartość odżywczą, która różni się między dwoma rodzajami. Wiadomo, że w kwestii przyswaja jej z warzyw, największą rolę ma skrobia, dlatego niektóre owoce i warzywa łatwiej się przyswajają, a inne gorzej.

Co zatem najlepiej jeść, aby przyswoić wartości odżywcze? Warto mieć na uwadze, że warzywa ogólnie są doskonałym źródłem witamin i nie tylko. To w nich znajdziemy witaminy C, K, czy też wiele kwasu foliowego. Warzywa skrobiowe i nieskrobiowe to żywność bogata w niską zawartość cukru, sodu i tłuszczu. Pokarmy zawierające nieco warzyw skrobiowych lub nieskrobiowych pozwalają na zmniejszenie obaw o ryzyko chorób serca i tych przewlekłych.

W dodatku, w warzywach skrobiowych i nieskrobiowych, takich jak słodkie ziemniaki, fasola, marchew, możemy odnaleźć przeciwutleniacze, które chronią nas przed szkodliwym stresem i skutkami działania wolnych rodników. Produkty bogate w warzywa mogą odmienić wasze życie, gdyż wprowadzicie do niego nieprawdopodobną ilość zdrowych składników odżywczych. Porzućcie płatki śniadaniowe, wybierzcie płatki owsiane i powitajcie warzywa oraz owoce.

Zawartość włókna

Warto podkreślić, że cechą, która należy jednocześnie do warzyw nieskrobiowych i skrobiowych, jest oczywiście wysoka zawartość błonnika. Warto jednak mieć na uwadze, ile właściwie takiej skrobi jest w poszczególnych produktach. Zawartości błonnika to najczęściej od 4 do 6%. Warto jednak wiedzieć, że warzywa, takie jak choćby fasola to aż od 20 do nawet 35% błonnika. Bez wątpienia możemy to nazwać zawrotnym wynikiem. Była tu mowa o skrobiowych opcjach.

Teraz czas na omówienie błonnika w diecie, która zawiera warzywa nieskrobiowe. Czy działa ona jednak w podobny sposób? Większość takich warzyw niskoskrobiowych zawiera od 2 do 3% błonnika i jest to nieco mniej od tych wcześniej wymienionych. Warto mieć jednak na uwadze, że pół szklanki takich warzyw jest w stanie zaspokoić naszą potrzebę błonnika na cały dzień. Otóż zapotrzebowanie dorosłego człowieka na błonnik wynosi od 7 do 10%.

Uważamy jednak, że zanim wprowadzi się do diety błonnik, to należy wiedzieć, po co właściwie jest on na potrzebny. Otóż pomaga on obniżać poziom cukru i cholesterolu w organizmie. Nie użyjecie go zatem po to, aby podnieść poziom cukru. Warto mieć na uwadze, że błonnik odpowiada również za prawidłowe trawienie posiłków, co z pewnością pomoże wam w starciu z tymi ciężkostrawnymi produktami. Wystarczy tylko jeść warzywa.

Źródło skrobi i białka

Jak możecie się domyślać, to nie koniec wartości odżywczych, jakie możecie znaleźć w omawianych przez nas warzywach. Warto mieć na uwadze, że owoce i warzywa skrobiowe są niezaprzeczalnie solidnym źródłem skrobi, ale i węglowodanów. Warto mieć na uwadze, że skrobia obniża poziom cukru w organizmie oraz niweluje zły cholesterol. Co więcej, pozwala na zmniejszenie ryzyka zachorowania na, chociażby nowotwór jelita grubego.

Białko natomiast również jest ogromnie ważne w naszym organizmie. Wszystko za sprawą faktu, że buduje ono mięśnie i wspomaga nasze ćwiczenia. Oczywiście to nie wszystko. Wzmacnia ono także nasz układ immunologiczny, co niezaprzeczalnie jest ogromnym plusem. Korzystnie wpływa także na wzmocnienie włosów, skóry i paznokci.

Zawartość składników odżywczych, a wartość kaloryczna

Warto podkreślić, że mówiąc o warzywach skrobiowych i nieskrobiowych, różnica w kwestii kaloryczności jest dosyć spora. Wszystko dlatego, że warzywa skrobiowe mając w sobie więcej węglowodanów i skrobi, są najzwyczajniej w świecie bardziej kaloryczne. Jest to kolejny powód, dlaczego raczej nie są one dobrym pomysłem do wdrażania w diecie odchudzającej. Oczywiście doskonale sprawdzą się, jako codzienne jedzenie, jednak zupełnie nie na odchudzanie.

Zaufane Opinie IdoSell
4.92 / 5.00 12 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-02-28
Super
2023-02-24
Jestem bardzo zadowolona z przebiegu realizacji zamówienia. Wszystko w jak najlepszym porządku.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel